1 2 3 4 5 6

O meni

Dozvolite mi da Vam se ukratko predstavim. Ja sam Vukosav Sredojević diplomrani inženjer informatike. Rođen 21.06.1989 godine u Valjevu. Osnovnu školu i gimnaziju završio sam u Ljigu, a fakultet Informatike i računarstva u Beogradu. Zaposlen sam u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" kao web i sistem administrator. Pošto ne volim puno da pričam o sebi i da se "hvalim" prepustiću to onima koji umeju mnogo bolje od mene. U nastavku ću Vam iskopirati jednu priču koju je o meni napisao gospodin Srđan Staletović član tima Delegacije Evropske Unije u Srbiji koji poznaje mene i prati moj rad od samog početka pa sve do sad...


- Vukosav Sredojević, zvani Vule, iz okoline Ljiga otkrio je svet interneta i web-dizajna zahvaljujući jednom projektu EU. Deset godina kasnije on taj svet otkriva drugima. "U otkrivanju sebe i svoje budućnosti, meni je pomogao projekat Evropske unije. Vreme je da opravdam poverenje”, priča Vule.

 

- U centru Ljiga, u prostorijama Internet kluba sedeli su vođa projekta Mirko Marković i mladi volonter Vukosav Sredojević (16) zvani Vule, učenik prvog razreda gimnazije. U okviru radionica za korišćenje računara i interneta, ovaj Klub služio je kao elektronski resurs-centar za obuku u tom delu Srbije. Vule je visok i mršav, stidljiv u komunikaciji. Na pitanje, „zašto si ovde“, spuštenog pogleda je odgovorio: „Da naučim nešto o internetu...želim da napravim veb-sajt preko kojeg bi moj otac mogao da prodaje rakiju koju peče“. Vule je odrastao u selu Babajić, 2km od Ljiga, u kojem njegov otac peče rakiju (šljivovicu) po 100 godina starom porodičnom receptu svog oca Vukosava, po kojem je i dobila ime „Vulovača“. Otac je razumeo dečakovu opčinjenost kompjuterom i tehnikom te mu je u 7. razredu kupio prvi računar.

- „Čim sam upoznao svet interneta i web-dizajna, odlučio sam da pomognem i odužim se ocu. Inspirisali su me sajtovi za prodaju sira i kajmaka (kojih je u Ljigu već bilo) i tako je moj prvi projekat bio www.vulovaca.com“, priča Vule, koji danas ima 26 godina. Vuletov prvi sajt bio je tada jedini u Srbiji koji je nudio mogućnost on-line prodaje domaće rakije. Objavljivanje priče o Vuletovom uspehu na sajtu tadašnje Evropske agencije za rekonstrukciju pokrenulo je lavinu na internetu. Samo tokom 2005. njegov sajt zabeležio je 15.000 jedinstvenih poseta iz celog sveta, a Vule je krajem te godine proglašen za najmlađeg web dizajnera u Srbiji. Interesovanja za rakiju Vuletovog oca stizala su iz Amerike, Kanade, Australije, Holandije, Švajcarske... Delegacija najveće evropske kompanije za proizvodnju voćnih rakija „Rudolf Jelinek“ iz Češke, zahvaljujući informacijama sa Vuletovog sajta, obišla je Ljig 2006. i upoznala se sa načinom na koji porodica Sredojević proizvodi šljivovicu. Kako se proizvodnjom domaće rakije bavi dosta meštana Ljiga, Vule je mnogima pomagao da naprave prezentacije i da se reklamiraju na internetu. Njegov rođak, Mioljub Sredojević, 2012. dobio je Veliku zlatnu medalju i titulu za najbolju rakiju u Srbiji na takmičenju u mestu Gornja Trepča. „Bilo je kao da sam ja pobedio...jer to je značilo da su stariji počeli da me slušaju i uvažavaju moje bavljenje internetom“, kaže Vule. Digitalizacija knjiga i dokumenata U mestu Ljig živi oko 15.000 stanovnika, a jedina gimnazija u mestu zove se “1.300 kaplara” u znak sećanja na Prvi svetski rat i Kolubarsku bitku iz 1917. koja je ušla u udžbenike ratovanja svetskih vojnih akademija. Kao gimnazijalac ove škole, Vule se posvetio izradi i održavanju opštinskog sajta www.ljig.rs. Radio je na stvaranju i održavanju sajtova turističkih lokacija u tom delu Srbije među kojima je i Banja Vrujci – www.banjavrujci.org.rs. Promovišući ovu banju, bio je deo tima koji je konstruisao prvu “e-tačku” turizma u Srbiji. Odlazak na studije, za Vuleta je bio dvostruki izazov – navikavanje na novu sredinu u Beogradu i na potrebu da studira i radi, kako bi zaradio za život. Diplomirao je na Fakultetu za informatiku i računarstvo u Beogradu na smeru programiranje i projektovanje, uporedo održavajući i stvarajući oko 40 web-sajtova. “Nije uvek bilo posla s internetom...radio sam i grube fizičke poslove, ali sam završio studije u roku”, seća se Vule. “Nikada nisam zaboravio šta je za mene učinio Internet klub. Uvek sam bio tu za njih i učestvovao sam u brojnim projektima na kojima je Klub radio”, objašnjava Vule i dodaje: “Kroz rad sa Klubom učestvovao sam u izradi sajta Biblioteke grada Beograda www.bgb.rs 2011. U saradnji sa bibliotekarima, zainteresovalo me je katalogiziranje i izrada baza podataka dokumenata i knjiga”.

- Vuletovu posvećenost i upornost prepoznali su u Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković” u Beogradu gde se zaposlio na mestu sistem administratora i web i softer developera. Kao deo web tima, zaslužan je što ova biblioteka od 1. Januara 2015. ima moderan i efikasan sadržaj na svom sajtu www.unilib.rs. Za godinu dana, koliko je zaposlen, Vule je razvio aplikaciju za elektronsko čitanje knjiga iz kolekcije Prvi svetski rat, koju je napravio u čast obeležavanja 100 godina Velikog rata. U okviru rada u biblioteci učestvuje u projektu Europeana Newspaper, digitalizovanoj zbirci miliona knjiga, spisa, slika i dokumenata. Na tom projektu održao je nekoliko predavanja o digitalizaciji građe u Srbiji i bio je gost na konferenciji u Londonu. Pored toga, Vule je i web-urednik časopisa “Infoteka” za digitalnu humanistiku. “Uvek se rado vraćam svojim počecima i želim da pomognem koliko god mogu. U okviru projekta “Znanje za sve” pružam besplatne obuke za korišćenje i upotrebu interneta. Shvatam da je vreme da svoje znanje prenesem na neke nove klince. U otkrivanju sebe i svoje budućnosti, meni je pomogao projekat Evropske unije. Vreme je da opravdam poverenje”, ističe Vule. Deset godina kasnije, početkom februara 2015, u Srbiji nema snega. Zima je blaga i u Ljigu, odakle je za Vuleta, sve ovo počelo.

 

- Preuzeto : http://europa.rs/od-rakije-do-biblioteke/